U VAREŠU OTVOREN TURIST INFO CENTAR

Vareš, 28.04.2017. - U Varešu je otvoren Turist info centar. To je, vjeruju u ovom gradu, prvi konkretan korak u realiziranju ciljeva utvrđenih strategijom razvoja, u kojoj je upravo turizam okosnica. Očekuju, također, da će im propisi, koji su u pripremi, vratiti umanjene nadležnosti u oblasti turističke djelatnosti.

Područje vareške općine izuzetno je bogato kulturno-historijskim nasljeđem, ali i prirodnim ljepotama i to su prednosti koje je nužno iskoristiti. Zato je turizam u strategiji ove općine okosnica ekonomskog razvoja. Svoju šansu upravo u ruralnom turizmu već neko vrijeme traže i nalaze vareška sela, a otvaranje Turist info centra prvi je korak u sistemskom pristupu razvoju ove privredne grane.

"Nije bilo turističke agencije koja bi to ponudila, privatni smještajni kapaciteti su bili slobodni strijelci. Ovo je prvi korak k ozbiljnijem uređivanju ove oblasti u Varešu", ističe Boško Andrić, referent za projekte zaštite okoliša u Općini Vareš.

Planovi su definirani, no ovoj općini je nužna podrška da bi za razvoj turizma osigurala potrebnu komunalnu i cestovnu infrastrukturu.

Načelnik Zdravko Marošević kaže kako Vareš to nije u stanju sam napraviti, pogotovu kad se radi o regionalnim cestama, ali i o lokalnim - pomogla bi kapitalna ulaganja ZDK-a.

Vareš će u realiziranju ovog strateškog razvojnog cilja imati podršku federalnih vlasti, rečeno je povodom otvaranja Turist info centra.

"Treba iskoristiti taj potencijal u svim mogućim segmentima", poručuje Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH.

U Varešu dodatni impuls razvoju turizma očekuju i od novih zakonskih rješenja za turističku djelatnost, koja bi, nadaju se, konačno morala lokalnim zajednicama vratiti sada ograničene nadležnosti.


(federalna.ba)

  • Vareš