Otvoren 5. Vareš Classic Festival

Vareš classic festival (VaClaF) u svome petom izdanju pod motom "ZaJedno – ZuSamme(l)n – T(w)ogether" započeo je 14. rujna 2017. godine koncertom Banjolučke filharmonije održanim u vareškoj staroj crkvi sv. Mihovila.

Odličan odziv publike, koja je tražila mjesto više pod svodom ovog jedinstvenog zdanja, potvrdio je još jedanput da Vareš ostaje grad kulture u koji glazbenici međunarodnog renomea s radošću dolaze svirati. Na otvorenju su se obratili župnik župe Vareš fra Mirko Majdandžić kao domaćin, predsjednik udruge "Emil Milo Cipra" koja stoji iza Festivala Petar Jelić i veleposlanik Republike Austrije, čija zemlja svake godine snažno podržava ovu manifestaciju kulture i glazbe Martin Pamer. O programskoj koncepciji i djelima koja su izvođena govorila je umjetnička ravnateljica festivala mag. art. Andrea Nikolić.

Glazbenici Banjolučke filharmonije nastupili su pod ravnanjem dirigentice Vanese Kremenović, a njima su se pojedinačno priključivali sestre Andrea Nikolić (violina), Ivana Nikolić (oboa) i Bas Jongen (čelo). Graditelj violina Zoran Martinović iz Novoga Travnika bio je među gostima koji su samo zbog ovog događaja došli u Vareš i u znak podrške Festivalu darovao jednu violinu, a nije manjkalo ni podrške od strane medija, ne samo lokalnoga lista i radija nego je otvorenje popratila i TV Kiss. Treba još spomenuti da se u staroj crkvi za vrijeme trajanja VaClaF-a nalaze izložene umjetničke slike s ovogodišnje likovne kolonije u Borovici, o kojima je prije početka glazbenog programa publici nekoliko riječi kazao voditelj kolonije Stjepan Šimić Pepi.

Festival će trajati deset dana, nudeći u svakome od njih koncerte, glazbene radionice i otvorene probe, a središnji će, miholjski koncert biti održan 23. rujna u vareškoj velikoj crkvi. Više o svemu na stranicama Festivala >  

Album fotografija sa svečanog otvorenja možete pogledati OVDJE >

(MM)

  • Vareš