ZGLAJZO VOZ KOD BREZE...

Zglajzo voz kod Breze - saopšti nam tužnu vijest mrzovoljni crvenkapa.

A u to mirisno junsko praskozorje na peronu željezničke stanice u Majdanu nas nekoliko putnika: Ilija sa štakama na putu za Koševo gdje će mu, rekoše, skinut gips, puko u jelicu prošle zime dok se skijo na Perunu, veli cikno mu list ko grisini štapić; Rope u plavom radničkom odijelu i gumenim čizmama rudarkama na vječitom putu u potrazi za srećom; pjesnik Čingo, koga je vijest zatekla u položaju Otela... > više

Kako je Vejsil spasio Švabe

Naš narod voli pomoći drugom. Još više voli pomoći strancu. Ali najviše voli prepričavati pomaganje u formi anegdote. U jednoj takvoj, glavni protagonisti su Australci, komada dva. I Vejsil, komada jedan.

Priča se odigrava u ljeto 2017., netom poslije završetka Sarajevo film festivala. Akteri su dvoje mladih Australaca koji su odlučili biciklima obilaziti sve filmske fesitvale u Europi.

Sjajna ideja.

U Bosni ne tako sjajna... više >

Erupcija emocija i izvrsne muzike

Doživljavati umjetnički svakako je mudar način života. Od poniranja u tajne ljudskog života čovjek ipak nije izumio ništa vrijednije od muzike, čovjek se njome brani ili krije od životne groze, kao svjetiljka ona smanjuje tminu, prija kao melem, a kao opojnost blagotvornija je od svih narkotika.

Tradicionalnim Miholjskim koncertom održanim 23. rujna u prepunoj župnoj crkvi sv. Mihovila u Varešu završen je jubilarni, peti po redu VaCLaF, međunarodni festival komorne muzike. Ovogodišnji festival zaslužuje...

više >

TAMO BOLJE, OVAMO KOBAJAGI LJEPŠE

Kolikogod prije povratka, pozdravljajući se, u džep tutnu eura ili dolara djeci, braći i sestrama, roditeljima, takođe se čini malo. I tako se, krijući to jedni od drugih, raziđemo nekako hladno. Do sljedećeg vrelog ljeta...

U međuvremenu jedni o drugima razmišljamo, prevrćemo po glavi njihove žalopojke, a oni naše. Jasno je njima da je život bolji u Americi, ali misle da je u BiH mnogo ljepši, kako za novine reče jedan Čapljinac upravo pristigao u domovinu iz koje je otišao prije 15 godina.

više >

Na padinama zelenim: naši Mohikanci

piše: Mladenko Marijanović

Danas svoje živote masovno selimo iz stvarnog u virtualno, proces koji prijeti da će nas progutati. Više smo prisutni u svojim digitalnim identitetima nego "među svijetom" i toliko već ovisni o instant sadržajima s weba da bismo gadno pošizili kad bi nam netko svima ugasio internet na jedan dan. A možda bi nam takvo što i trebalo. Možda bismo... (više >)

Novi izgled najstarije vareške stranice

piše: Željko Ivanković

Nakon dvadeset godina čudesnog kontinuiranog trajanja vareške internetske stranice, a čega smo još uvijek premalo svjesni kao fantastičnog postignuća, dobili smo je u novom, modernijem ruhu.
Oni koji se razumiju... (...više >)

  • Vareš